Vattenförbrukning

Vatten är liv. Tillgången till rent vatten är avgörande för mänskligheten och är våran viktigaste resurs. Vattnet är en stor klimatutmaning och för att framtidssäkra vår vattenanvändning behöver vi övergå till hållbara metoder. Genom enkla åtgärder kan vi tillsammans minska vattenförbrukningen.

 

Nedan finns några åtgärder som gör stor skillnad som är enkla att införa i vardagen. 

 

Vattna
Om möjligheten finns samla ihop regnvatten och vattna växterna med det istället för att använda dricksvatten. Upphällt dricksvatten som ska bytas ut kan du också använda till bevattning istället för att hälla ut. Ett tips är att vattna växter på kvällen när det är svalare ute för att minska risken för att vattnet torkar direkt.

 

Hygien
Att duscha istället för att bada sparar mycket vatten speciellt om du stänger av vattnet vid schamponering. När du borstar dina tänder låt inte vattnet stå och rinna medans du borstar. En familj på fyra personer kan spara 100 liter vatten på en dag om de stänger av kranen när de borstar tänderna. 

 

Diska
Undvik att diska under rinnande vatten, stäng av vattnet mellan sköljning och diskning. Ett tips är att undvika onödig disk genom att använda samma kopp eller glas under hela dagen istället för att varje gång ta en ny. Att ha en flaska med din drickan i sparar mycket disk.

 

Dricksvatten 
Ur en kran rinner det ungefär sex liter vatten per minut. För att spara vatten kan du fylla en flaska eller tillbringare med vatten och sätta i kylen. Detta gör att du inte behöver spola länge i kranen för att få kallt dricksvatten.

 
Att öka kunskapen angående vattnets värde är viktigt. Låt oss alla hjälpas åt att värna om vår mest värdefulla naturresurs.