Vattenlås & golvbrunnar

Hyresgästen ska ombesörja rengöring av vattenlås och golvbrunnar. Om det skulle bli stopp i avloppet kan du bli ersättningsskyldig för att du inte utfört din vårdnadsplikt. Golvbrunnar & vattenlås i lägenheten bör rengöras regelbundet, minst två gånger per år, för att den ska fungera på bästa sätt. Intervallet beror på hur ofta golvbrunnen används. Ett tydligt tecken är att vattnet inte rinner undan som det ska.

I köket kan man vara extra uppmärksam på att fett och matolja, som blir kvar i kastruller och stekpannor vid matlagning, inte sköljs ner i avloppet utan tas om hand om på rätt sätt.

Fett och olja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av ledningar och i avloppspumpar.

Tips:
1. Torka upp fett och olja med hushållspapper och släng det i soptunnan som matavfall, innan du diskar stekpannan eller kastrullen.
2. Större mängder fett kan du hälla i en behållare när oljan har svalnat, det kan vara en pappersförpackning med skruvlock eller en plastflaska med skruvlock. Behållaren kan sedan slängas i de vanliga soporna.

För att göra hanteringen enklare finns det trattar att hämta på Vimarhems kontor som enkelt kan fästas på en petflaska, se bild.

 Fett tratt


Sjunker vattnet långsamt i tvättställ, diskho eller i duschens avlopp? Då kan du behöva rensa avloppet. Att vattnet sjunker sakta i handfatet eller diskhon beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Det går oftast lätt att fixa med en vaskrensare/sugpropp som sitter på ett träskaft. Vaskrensare finns att köpa i varuhus och järn- och färgaffärer. 

Såhär gör du:
Tryck fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll en del av handfatet med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren.

 

Rengör vattenlåset

Om problemet inte går att lösa med vaskrensaren kan du testa att rengöra vattenlåset som sitter i röret under handfat eller diskho. Ställ en hink under för att slippa smutsigt vatten på golvet eller i skåpet.

Såhär gör du:

Skruva av locket så att vatten och smuts som finns i låset rinner ut i en hink du ställt under handfatet. Ta bort det avfall som fastnat och spola igenom med hett vatten. Stång vattenlåset igen. Om det fortfarande är stopp i avloppet gör du en felanmälan.

 

Rensa golvbrunnen i duschen

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet. Då är det dags att rensa avloppet där det kan ha samlats hår och tvålrester.

Såhär gör du:

Börja med att ta bort silen där vattnet rinner ned. Om du har badkar så vik eller ta bort röret. Nu ser du insatsen. Titta hur den ser ut och hur den sitter. Vissa insatser går bara att sätta tillbaka på ett sätt. Dra sedan insatsen rakt upp. Rengör insatsen. Ta bort hår och smuts från golvbrunnen och spola ur golvbrunnen med duschen.

När du sätter tillbaka insatsen är det viktigt att du ser till att gummipackningen sluter tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret. För att det ska bli lättare att trycka ned insatsen kan du smörja in gummipackningen med lite tvål eller diskmedel. Du kan behöva trycka ganska hårt för att den ska hamna på plats. Titta så att insatsen kommit rakt och inte sitter snett. Packningen ska inte synas.

Sätt tillbaka silen och eventuellt rör till badkaret. Spola med duschen för att kontrollera att det fungerar och för att fylla insatsen med vatten.

 

Lukt från avloppet i badrummet

Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen. Lukten kan också bero på att det med tiden blivit en springa mellan röret och golvet. Testa att trycka ned gummit som sitter runt röret där det går ner i golvet. I äldre bostäder är övergången tätad med kitt eller tätningsmassa, där brukar det räcka med att trycka ner kittet igen.